Zodpovědné slunění

K létu neodmyslitelně patří slunce. Krásně hřeje, dodává nám nezbytný vitamín D, přináší většinou dobrou náladu a někomu možná také starosti jak to udělat, aby si ho mohl užít ve zdraví a radosti. Od dětství nám je více či méně vštěpováno, abychom se před sluncem také dostatečně chránili: pokrývkou hlavy, brýlemi s UV filtry, mazáním kůže nebo tím, že se mu vyhneme mezi 11 – 14 hod., kdy je jeho intenzita a záření nejsilnější. Samozřejmě bychom měli myslet také na dostatečný příjem tekutin. Zdá se to jasné a logické.

Pro mě to tak také bylo až do té chvíle než jsem měla vybrat konkrétní opalovací krém. Když začne člověk trochu pátrat, jak krémy působí, zjistí, že jsou mezi nimi velké rozdíly, a to nejen v jejich cenně. Často obsahují parabeny (konzervační látky), hliník, umělé vůně, nanočástice a chemické filtry. Největší rozdíl vidím v tom, že většina běžných opalovacích krémů funguje na bázi chemických filtrů. Ty se při působení slunce a tepla mohou rozkládat na volné radikály (částice vznikající jako vedlejší produkt látkové výměny přímo v našem organismu – ať už kvůli znečištěnému ovzduší, stresu či špatné stravě; stojí na počátku mnoha vážných onemocnění včetně nádorových, kardiovaskulárních, plicních a imunitních; kromě toho se podílí na urychlování stárnutí organismu), mohou narušovat hormonální rovnováhu, poškozovat buňky, což může vést až k rakovině kůže, což si samozřejmě nikdo nepřejeme.

Navíc si myslíme, že není v pořádku dávat si na kůži chemii, a ještě k tomu s ní zatěžovat vodní organismy (potažmo přírodu). Takže logicky jsme začali hledat něco jiného, tedy přírodní opalovací přípravky, obsahující minerální filtry, které vytváří na pokožce slunci fyzickou bariéru. Jejich základem je většinou oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý. (Pozor aby neobsahovaly nano částice, které mohou být rizikové). Při výběru kvalitního krému je také dobré rozumět také ochrannému faktoru tzv. SPF. Číslo vyjadřuje kolikrát déle je možné být na slunci, než se kůže spálí ve vztahu k době bez mazání (tzn. SPF 30 Vám zajistí 30x více času na slunci než jen pro Vás bezpečné). Optimální výše faktoru je tedy individuální dle fototypu kůže. Aplikaci opalovacího krému bychom měli opakovat nejlépe každé 2 hodiny a také po koupání.

Přes den tedy pečujeme o kůži tak, že bráníme UV záření:
UVA paprsky pronikají hluboko do kůže, mechanicky ji poškozují: vznikají vrásky, dochází k jejímu předčasnému stárnutí. Pokud výrobek proti UVA chrání dostatečně (podle zákonné normy), musí nést označení UVA v kroužku. Hledejte tedy takové krémy, které přímo toto označení mají, nebo informaci o ochraně UVA uvádějí. UVB paprsky poškozují povrchové epidermální vrstvy kůže, jsou příčinami zčervenání kůže a popálenin od slunce.
Chtějte tedy 100% přírodní opalovací krémy s minerálními filtry, které chrání pokožku našeho těla v celého šíři UVA i UVB spektra, nezanechávají bílý film, jsou voděodolné a příjemně se roztírají. Nabídka je velká, takže si jistě vyberete. Rozhodnout se můžete i s ohledem na obal, který může být vratný, snadněji či hůře recyklovatelný. U nás můžete zakoupit z Calthy SPF 30 ve vratné 100ml šroubovací dóze.

Přes noc podporujeme regeneraci pokožky, stačí použít vhodné:
* Rostlinné tuky
např. arganový olej, jojobový olej, rakytníkový olej, hroznový olej, bambucké máslo – fungují jako výživa pleti, podporují kvalitní hojení jejího poškození, snižují zánětlivá ložiska, napomáhají sjednotit barevný tón kůže a udržovat její vyrovnanou hydrataci.
* Hydroláty:
(výtažky z rostlin – květové vody) – zmírňují svědění a zarudnutí, napomáhají obnově kožních buněk. Mohou se stříkat na obličej pro osvěžení či do vlasů pro jejich ochranu a hydrataci.
* Gel z Aloe Vera:
pomáhá zklidnit pokožku a získat její ztracenou pružnost a jemnost.
* Panthenol
má vysoké regenerační a hydratační účinky.
* Zelený čaj
obsahuje velké množství polyfenolů (sekundárních rostlinných metabolitů) s antioxidační, protizánětlivou a antimikrobiální aktivitou, které napomáhají předčasnému stárnutí pleti. Kromě pití zeleného čaje můžete studený výluh také stříkat na obličej, tělo nebo pod krém.
* Karotenoidy
chrání před mnoha nemocemi i poškozením kůže vlivem slunečního záření, patří mezi nejdůležitější anti-aging aktivní látky (zabraňují stárnutí), můžeme je nanášet na kůži díky olejům s jejich vysokým obsahem např. macerát kořene mrkve, olej z dužiny rakytníku aj. Přes den můžeme konzumovat dostatek potravin bohatých na karotenoidy, a to vždy současně s tukem, aby je organismus dokázal vstřebávat. Dobrými zdroji karotenů jsou např. špenát, kadeřávek, mrkev, rajče, vodní meloun, dýně, hrách, kukuřice, kapusta, meruňky, brambory, papája či pampeliškové listy.
* Tyto složky můžete najít v různých kombinacích např. v nějakém přírodním mléce po opalovánímy nabízíme z Calthy, které je ve vratné skleněné lahvičce 😉

Užijte si ve zdraví radostné léto! Krásné dny Vám přejí Dana Kucharčíková a její kolegyně z Bez obalu Vlašim.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *