Jak a proč doma ekologicky uklízet?

Při ekologickém úklidu bereme ohled na životní prostředí. Umístěním rohožek před dveřmi, sítek do dřezu apod. zabráníme znečištění. Omezením a pečlivým výběrem škály používaných výrobků, jejich správným dávkováním navíc můžeme hodně ušetřit přírodu i naši peněženku. Odměnou nám bude zdravější prostředí bez zbytečných chemikálií ve vzduchu i odpadní vodě. Proč se do toho pustit? Pro jednodušší, šťastnější a udržitelnější život. Nechte se inspirovat a udělejte ve své domácnosti něco pro přírodu!

  • Používáte na úklid ocet, jedlou sodu, prací sodu, kyselinu citronovou nebo jádrové mýdlo? Skvělá volba! Mohou účinně, levně a hlavně ekologicky nahradit celou drogerii. Získávají se jednoduchým procesem z rostlinných surovin, nebo se v podobě jednoduchých solí dokonce přímo v přírodě vyskytují. Jsou biologicky zcela odbouratelné nebo se přeměňují na soli a další minerály, tvořící součást přírody. Na internetu nebo např. v knize „Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii“ najdete typy na jejich použíti samostatně i v různých kombinacích. Dozvíte se, co funguje na jakou špínu, na jaký povrch, … Můžete si jednoduše doma vyrobit vlastní univerzální čistič, mycí prostředek, leštidlo, odstraňovač vodního kamene a mnoho dalšího. Domácí výroba může být i zábava!
  • Pokud nemáte čas a chuť na výrobu vlastních prostředků, vybírejte si čisticí prostředky s ekologickým certifikátem. Většina z nás není chemiky, takže se často mezi vzorci a složitými názvy, mnohdy navíc psanými latinsky či anglicky, ztratíme. Jako jednoduché vodítko mohou sloužit varování na obalu – prostředky dráždivé, toxické pro životní prostředí apod. Tyto prostředky nebudou tou pravou volbou. Orientaci na trhu nám mohou usnadnit oficiální ekoznačky a nezávislé certifikáty. Pro udělení jednotlivých certifikátů musí výrobky vyhovět řadě kritérií – například u české ekoznačky „Ekologicky šetrný výrobek“ se posuzuje biologická rozložitelnost, ekotoxicita pro vodní organismy, dráždivost kůže, kontaminace patogenními organismy, recyklovatelnost obalového materiálu a dávkování. Ani výrobky s ekoznačkou nejsou zcela neškodné, ale jejich dopad na životní prostředí je nižší než u běžných produktů.
  • Vyhýbejte se zbytečným produktům, jako jsou voňavé čističe, kostky do WC, změkčovače, aviváž, zjasňovače textilu, osvěžovače vzduchu, zdraví škodlivým dezinfekčním prostředkům, čisticím prostředkům s dezinfekční přísadou a prostředkům obsahujícím chlor – ten je často součástí bělidel a prostředků na umývání nádobí. Pro pocit vůně používejte přírodní vonný olej nebo zavěšený svazek suchých květin či bylin.
  • Nekupujte drahou vodu. Dejte přednost koncentrovaným českým eko výrobkům, které můžete doplňovat aniž byste museli vyhodit po vyprázdnění jejich obal. Vyhněte se používání jednorázových hadříků, houbiček apod.
  • Zkuste nejprve mechanické odstranění nečistot místo chemického. Existuje řada kartáčů, škrabek, stěrek které vám budou při úklidu dobrými pomocníky. Při čištění odpadu se dá použít např. odsávací zvon nebo čistící pero.

Při úklidu používejte v maximální míře opakovaně pratelné bavlněné nebo mikrovláknové „hadry“ či utěrky, někdy také nazývané švédské. Jejich předností je dobré odstraňování nečistot ulpívajících na všech hladkých a lesklých površích a jejich dlouhá životnost. Kromě vody na sebe vážou i mastnoty. Velká sací schopnost je docílena extrémně tenkými vlákny. Vlákno dlouhé 100 km váží méně než 1 g. Testy potvrdily, že při běžném úklidu může být ušetřeno až 80 % čisticích prostředků. Při použití těchto utěrek už nepoužíváme žádnou chemii, žádné saponáty. Při používání utěrek je nicméně potřeba pracovat v ochranných rukavicích, neboť vzhledem ke svým čisticím schopnostem odírají ruce. Utěrky existují v mnoha variantách, nejjemnější na okna či monitory, nejhrubší na podlahu. Kvalitní utěrka má složení: 70 % polyester (PES) a 30 % polyamid (PAD). Po použití utěrku či mop vypereme v ruce mýdlem a dáme uschnout. Při velkém zašpinění – např. jednou za půl roku či za rok – vypereme utěrku v pračce. Vydrží až několik let.

Pokud Vás zaujala nějaká informace v článku, tak nás to těší. Pokud už všechno znáte a víte, tak nás to těší dvojnásob. Přejeme Vám hodně radosti při úklidu i výrobě vlastních čistících prostředků! Nápady na non toxic domácnost, eko praní, používání octu, výrobu vlastní kosmetiky, … najdete v dalších příspěvcích.

Za Bez obalu Vlašim, Dana Kucharčíková.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *